Openbaar onderzoek GRUP Ventilus begint vandaag 29/8

Openbaar onderzoek GRUP Ventilus begint vandaag 29/8

Beste,

Na de stralingsloze zomer vernamen jullie het ongetwijfeld al via de pers. De volgende stap in de procedure omtrent het GRUP Ventilus is gezet! Het openbaar onderzoek over het ontwerpGRUP Ventilus start komende dinsdag 29 augustus en loopt tot 27 oktober 2023. Alvorens het project zelf kan worden opgestart, moet er eerst een wettelijk kader worden goedgekeurd dat het tracé en de uitvoeringswijze (aanpak, technieken…) bepaalt. Dit is precies wat er gebeurt via een GRUP, een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Een overzicht van de ganse procedure vooraleer men kan starten met de bouw, vindt u hieronder.

 

Grondsonderingen
Echter dit houdt Elia niet tegen om intussen verder te doen met voorbereidende onderzoeken. SGS is bezig in opdracht van Elia met grondsonderingen op openbaar domein, met uitzondering van Ardooie en Lendelede, waar de gemeente expliciet geen toelating gaf. De sonderingen op privégronden volgen nog. Ons advies is nog steeds om deze sonderingen te weigeren, door dit expliciet mee te delen aan Elia.

Flyer / brief
Een aantal onder jullie kregen ook al een flyer in de bus. Eigenaars van woningen/bedrijfsgebouwen in de stralingszone zone groter dan 0.4 microTesla kregen zelfs een brief met uitnodiging voor persoonlijk overleg in kleinere groepen. Grondeigenaars in deze stralingszone worden verondersteld aan te sluiten bij de gewone infomomenten.

Via de site van dienst Omgeving vindt u de laatste stand van zaken van het dossier via deze link. U vindt er oa ook een kaart met aanduiding van de zone van Het dossier zelf is te raadplegen op de gemeente, bij departement Omgeving te Brussel en op de website. Let wel het ganse dossier telt reeds meer dan 4.000 pagina’s.

Klik op onderstaande kaart voor info omtrent traject 


Infomomenten : snel inschrijven !
Dienst Omgeving organiseert enkele infomomenten waarvoor u zich digitaal moet inschrijven. Na het beantwoorden van enkele vragen, kan u zich inschrijven voor een bepaald tijdslot. Er worden max 50 personen per tijdslot van 1u toegelaten. WEES ER DUS SNEL BIJ!

Gemeentelijke infomomenten
Een aantal gemeenten organiseren ook zelf een infomoment. Zo organiseert de gemeente Lendelede reeds een infomoment op 11 september 2023 om 19u30 in Gc Den Tap, P. De Beirstraat 1 te Lendelede. Ongetwijfelde volgen andere gemeenten ook nog. Hou dit goed in de gaten via onze infokanalen of sociale media.

Nieuwsbrief dienst Omgeving
Wie wil, kan zich ook inschrijven op de nieuwsbrief van dienst Omgeving, helemaal onderaan de webpagina. Even doorscrollen naar beneden is hiervoor nodig. Ook wie zich vroeger al inschreef moet dit opnieuw doen… De vorige inschrijving telt niet langer.

Bezwaren
Het opmaken van vele persoonlijke bezwaren is heel belangrijk in deze fase. Binnenkort hoort u van ons hoe we jullie daarbij kunnen helpen.

 

Geef een antwoord