Burgerplatformen niet overtuigd na voorstel stralingsnormen

Burgerplatformen niet overtuigd na voorstel stralingsnormen

Burgerplatformen niet overtuigd na wettelijk vastleggen stralingsnormen hoogspanningslijnen: “Overheid bereidt bovengrondse Ventilus-motivatie voor”

( Bron HLN)

“De onderliggende boodschap is duidelijk: Ventilus is beslist en de regering wil nu elk bezwaar voor de Raad van State op voorhand onderuit halen”, meent ingenieur Korneel Verleden. “Gebrek aan wetgeving en gebrekkig onderzochte alternatieven zijn twee zaken die gedupeerden zouden kunnen aanwenden om alsnog een ondergronds traject af te dwingen. De gouverneur moet het overleg dan weer overnemen om gezichtsverlies bij de burgemeesters te beperken. Voor ons is het duidelijk: het departement van minister Demir bereidt een motivatie voor om een bovengrondse scopingnota op tafel te leggen.”

Dat de Vlaamse regering nu wettelijk heeft vastgelegd om bij nieuwe lijnen of bij aanpassingen van bestaande lijnen een langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 microTesla zo veel mogelijk te vermijden. Dat 100 microTesla de grens voor acute blootstelling aan elektromagnetische straling is, stelt het burgerplatform niet gerust. “Bij het overleg in Brugge klonk al dat deze norm een lege doos is” ,aldus Korneel. “Om even te duiden: dat is de waarde waarbij iemand onder de lijn het veld zintuiglijk kan waarnemen door de elektrische prikkels die het wisselveld in het lichaam opwekt. Die 0,4 microTesla wordt dan weer met zo’n vage termen beschreven dat het te bekijken valt of de burger daarmee te overtuigen valt.”
Dat een splitsing van de zes naar voor geschoven plandoelstellingen niet op de agenda staat, zorgt voor nog meer wrevel. “Netbeheerder Elia hield mee de pen vast toen die geschreven zijn. Dat staat te lezen in het rapport van de intendant. Zuhal Demir had als bevoegd minister alle troeven in handen om hiermee vooruit te geraken maar besliste dat niet te doen. De enige die het durft toe te geven dat bovengronds beslist is dat is Bart De Wever. Ze kiezen dus voor de confrontatie en procedures die lang gaan aanslepen.”

Geef een antwoord