Acties tijdens Beneluxtour, bekijk de video

Acties tijdens Beneluxtour, bekijk de video

Video

𝐔𝐰 𝐚𝐚𝐧𝐝𝐚𝐜𝐡𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐭 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐡𝐭!
Bᴜʀɢᴇʀᴘʟᴀᴛꜰᴏʀᴍ Lᴇᴇꜰʙᴀᴀʀ E403 ᴋʟᴇᴜʀᴛ ʙɪɴɴᴇɴ ᴅᴇ ʟɪᴊɴᴇɴ.
Op donderdag 2 september rijdt de Benelux Tour (de vroegere BinckBank Tour) opnieuw door de geplande stralingszone van het hoogspanningsproject Ventilus. Net als de voorbije jaren zal de getroffen bevolking de Tourkaravaan vreedzaam verwelkomen.
Momenteel staat de procedure rond het Ventilusproject, dat de realisatie beoogt van de nieuwe 6 GW zware hoogspanningsverbinding van de kust naar Avelgem, on hold. Dit betekent echter niet dat de burgerplatformen stil zitten. Vorige week werden nog meer spandoeken geschilderd om te gebruiken in de zoekzone van deze nieuwe gigantische hoogspanningsverbinding die zich langs het parcours van de koers bevindt. Hierbij werd letterlijk binnen de lijntjes getekend en geschilderd. “Maar ook figuurlijk willen we dit. Wij kleuren binnen de lijnen, echter kan Ventilus(Elia) dit niet. Er zijn namelijk geen lijntjes! Wetgeving over de straling van hoogspanningsleidingen bestaat immers niet in Vlaanderen! Tevens werden duidelijke spandoeken gedrukt (zie foto) voor langs het parcours, die later in het straatbeeld van de betrokken gemeentes zullen verschijnen.
We willen onze slogans kort en krachtig houden. Langs de plaatselijke rondes van het parcours zullen volgende terug te vinden zijn :
• Geen onwettelijke straling hier!
• Hoogspanning ondergronds & met een
wetgeving!
• Halt: Gevaar! Stralingszone!
• Ventilus ondergronds op gelijkstroom zonder kankerrisico’s
Naast deze van vorig jaar: Ventilus een ziekelijk voorstel // Hoogspanning ondergronds // Hier geen hoogspanning .
In België dient Elia geen rekening houden met de gezondheid van de bewoners nabij de hoogspanningslijnen. Metingen gebeuren niet. Bindende wetgeving in Vlaanderen om bij de omwonenden gezondheidsschade (o.m. kankers zoals leukemie, hersentumoren, longkanker, lymfeklierkanker, … en Alzheimer en dementie) te voorkomen bestaat niet. Onze gezondheid en dit van ons nageslacht primeert op de financiële graaicultuur van de energiesector. In Duitsland kan het perfect ondergronds. Binnen de Eliagroep is reeds ervaring met gelijkstroom ondergronds.
In 2020 werd de verbinding van ons Belgisch hoogspanningsnet aan dat van Duitsland (ALEGrO) volledig ondergronds en op gelijkstroom gerealiseerd over een afstand van 90 km, van Luik naar Aken. In 2019 werd de gelijkstroomverbinding tussen Zeebrugge en het Verenigd Koninkrijk over een afstand van 140 km in gebruik genomen. In de komende jaren volgen nog 3 internationale gelijkstroomverbindingen.
Het is ons intussen duidelijk dat de Ventilus hoogspanning 380 kV ondergronds op gelijkstroom technisch perfect realiseerbaar is voor het volledige traject. We krijgen ook steeds meer reacties van mensen die er hetzelfde over denken, uit alle hoeken en strekkingen uit Vlaanderen en Wallonië.”
Acties en juridische ondersteuning kosten centen. Daarom werkt Burgerplatform Leefbaar E403, na hun geslaagde BBQ in 2019, aan een originele formule voor een coronaveilige avond met vrienden. Nodig alvast uw vrienden uit en hou 13 november vrij. Meer info volgt nog

Geef een antwoord